X

:: Στα βήματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Ταξίδι στην Κολομβία. ::

marquez 1 artlook

Ακολουθώντας τα βήματα του διάσημου συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Τζέιμς Ράις μάς πηγαίνει ένα λογοτεχνικό ταξίδι στην Κολομβία.

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναγνωρισμένος Κολομβιανός συγγραφέας που πέθανε τον Απρίλιο του 2014, ποτέ δε θεώρησε πως τα βιβλία του περιείχαν μια δόση μαγείας όπως υπέθετε πολύς κόσμος. Μια φορά, ενθουσιασμένος από τους επαίνους που δεχόταν για την εφευρετικότητά του, είχε πει “η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή στα κείμενά μου που να μην πατάει στην πραγματικότητα... Το πρόβλημα είναι πως η ίδια η πραγματικότητα της Καραϊβικής ξεπερνά και την πιο τρελή φαντασία.” Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διαφήμιση για την πατρίδα του; Το Υπουργείο Τουρισμού της Κολομβίας απαντάει πως όχι. Μάλιστα, δανειζόμενο από τη λογοτεχνική γραφή του Μάρκεζ, υιοθέτησε το σλόγκαν “Κολομβία: Μαγικός Ρεαλισμός” για να προωθήσει τη χώρα στο εξωτερικό. Μετά την είδηση του θανάτου του, θα τρέξουν στην Κολομβία ολοένα και περισσότεροι αναγνώστες τους οποίους ο Μάρκες κατάφερε να μαγέψει με τα μυθιστορήματά του. Η Κολομβία ήταν κάποτε ένα απρόσιτο μέρος για όλους πλην των πιο τολμηρών ταξιδιωτών αλλά τώρα διαφημίζει ξανά με περηφάνια τη μαγεία της. Έτσι, λοιπόν, πού αλλού να πας για να ταυτιστείς με τα έργα αλλά και με τον ίδιο τον άνθρωπο που πολλοί θεωρούν πως είναι ο μεγαλύτερος συγγραφέας της εποχής του;

Μεγαλώνοντας στην Αρακατάκα.

Πολλά απ' τα μυθιστορήματα του Μάρκες (όπως και τα “Εκατό Χρόνια Μοναξιά” για το οποίο κέρδισε και το βραβείο Νόμπελ) λαμβάνουν χώρα στη φανταστική πόλη του Μακόντο. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που αρχίζει να ανθίζει οικονομικά επειδή διαθέτει φυτείες με μπανάνες και με τον καιρό παρακμάζει και μετατρέπεται σε μια έρημη πόλη-φάντασμα στην οποία κυριαρχεί η νοσταλγία και η μελαγχολία. Η Αρακατάκα, το μέρος που πέρασε ο Μάρκες την παιδική του ηλικία, ήταν η βάση για το Μακόντο. Αυτό αποδεικνύεται κι απ' την επιγραφή σ' ένα τοίχο έξω από την πόλη: “Επέστρεψα μια μέρα και ανακάλυψα πως ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη νοσταλγία υπήρχε η πρώτη ύλη για τα έργα μου”.

marquez 2 art look

Η πόλη Αρακατάκα βρίσκεται περίπου 80 χλμ. νότια της Σάντα Μάρτα στη βόρεια πλευρά της Κολομβίας και δεν προσφέρει και πολλά στον επισκέπτη, πέρα από το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάρκες και τον μεγάλωσαν οι παππούδες του. Το σπίτι, τώρα στεγάζει ένα λιτό μουσείο που περιλαμβάνει αποσπάσματα απ' τα βιβλία του. Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το σχολείο που πήγαινε, το σιδηροδρομικό σταθμό που έφερνε του εργάτες για τις φυτείες και ένα άγαλμα της όμορφης Ρεμέδιος (πρόκειται για χαρακτήρα από το βιβλίο του “Εκατό Χρόνια Μοναξιά”)

Πανεπιστήμιο στη Μπογκοτά

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως όταν ο Μάρκες έφτασε στην Μπογκοτά στην ηλικία των δεκατεσσάρων και λόγω μιας υποτροφίας, δεν την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Τη στιγμή αυτή περιέγραψε στην αυτοβιογραφία του, όπου και αναφέρει: “...ήταν μια απομακρυσμένη, θλιβερή πόλη, όπου μια άγρυπνη βροχή δεν έχει πάψει να πέφτει από τις αρχές του 16ου αιώνα... δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα για παρηγοριά”. Κι όμως εκείνος κατάφερε να ολοκληρώσει μερικά χρόνια νομικών σπουδών στο πανεπιστήμιο, ενώ στην πόλη της Μπογκοτά εξέδωσε τα πρώτα του διηγήματα στην εφημερίδα El Espectador. Εκτός από το Εθνικό Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε ο Μάρκες, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Πρόκειται για ένα χώρο στην περιοχή Λα Καντελαρία, αφιερωμένο στην ανάγνωση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Εκεί κοντά υπάρχει και μια τοιχογραφία που απεικονίζει τη ζωή του Μάρκες.

marquez 3 art look

Ως φοιτητής, ο Μάρκες τράπηκε σε φυγή την περίοδο των πολιτικών συγκρούσεων της Μπογκοτά το 1948 και έφτασε στην Καρταχένα χωρίς ούτε μια δεκάρα. Κοιμόταν σε πάρκα και τον συνέλαβαν διότι παρέβη την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ίσως δεν πήρε και την καλύτερη πρώτη εντύπωση από την πόλη, αν και για πάντα θα ηχούσαν στο μυαλό του, τα πρώτα λόγια που του είπε η σπιτονοικοκυρά του: “Θα δεις, στην Καρταχένα όλα είναι διαφορετικά”. Το ίδιο νιώθουν και πολλοί επισκέπτες της γραφικής αυτής πόλης στην ακτή της Καραϊβικής, που έχει ιστορία συνυφασμένη με τον χρυσό, την πειρατεία και την Ισπανική Ιερά Εξέταση. Στην Καρταχένα εξελίσσονται μια σειρά από μυθιστορήματα του Μάρκες (το πιο γνωστό είναι “Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας”). Για όσους επιθυμούν να δουν τα μέρη που αναφέρονται στα βιβλία του Μάρκες υπάρχει “το μονοπάτι του Γκαρσία Μάρκες” (διάρκεια τρεις ώρες) και περιλαμβάνει σχεδόν 40 τοποθεσίες που συνδέονται με σκηνές από τα μυθιστορήματα, όπως επίσης κι ένας ηχητικός οδηγός για όσους επιθυμούν να το κάνουν μόνοι.

Μπουρδέλα στη Μπαρανκίγια

Το 1950, ο Μάρκες άφησε την Καρταχένα για να πάει στην κοντινή Μπαρανκίγια, όπου ζούσε πάνω από ένα μπουρδέλο και έγινε τακτικό μέλος της ομάδας συγγραφέων και δημοσιογράφων της πόλης. Συχνά πραγματοποιούσαν συναντήσεις σ' ένα μπαρ που λεγόταν Λα Κουέβα (“Η Σπηλιά”), το οποίο υπάρχει ακόμα. Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο της Καραϊβικής, στο οποίο υπάρχει ειδικό δωμάτιο διαμορφωμένο όπως ακριβώς ήταν το γραφείο του Μάρκες όταν ήταν δημοσιογράφος και δούλευε για την El Heraldo.

Το γαλήνιο Μόμπος

marquez 4 art look

Το Μόμπος καταφέρνει – περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Κολομβία – να ξυπνήσει την κουρασμένη, γαλήνια και ονειρική ατμόσφαιρα που συναντούσε ο Μάρκες στα λιμάνια όταν περνούσε το ποτάμι Μαγκνταλένα για να πάει από την ακτή της Καραϊβικής στη Μπογκοτά. Στη πόλη αυτή διαδραματίζεται και η πλοκή του βιβλίου “Ο Στρατηγός μες στον Λαβύρινθό του”, που μιλά για τις τελευταίες μέρες του απελευθερωτή της Νότιας Αμερικής, Σιμόν Μπολιβάρ.

Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς στο Μόμπος. Από την Μπαρανκίγια είναι τουλάχιστον έξι ώρες με το λεωφορείο, με το κολεκτίβο (είδος minibus), ή με πλωτό ταξί. Ταυτόχρονα, όμως, το προκλητικό αυτό ταξίδι μειώνει την ποσότητα των επισκεπτών και διατηρεί ανέπαφη την απόμακρη ομορφιά του. Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να βουτήξει μέσα στην ατμόσφαιρα και να επισκεφτεί ή και να μείνει στο “Λα Κάζα Αμαρίγια” (στο Κίτρινο Σπίτι). Οι ιδιοκτήτες του μέρους γνωρίζουν πολλά για την ιστορία του μέρους και τη σύνδεσή του με τον Μάρκες.

 πηγή: Rough Guides Snapshot

AT A GLANCE

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

More details
Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

More details
ΝΕΑ

ΝΕΑ " Νύχτες Πρεμιέρας"

More details
:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

More details
::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

More details
Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

More details
210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

More details
«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

More details

More article...

LIFE

ARTLIFE.png BEAUTY
PSYCHOLOGY
myth
travel
look around
zone

 

..............................

CITY HIGHLIGHTS

ON THE ROAD

..............................

DIALOGUES

Έφη Μαλτέζου

Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυναμική"

More details
  1. Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυ…

  2. :: Lovekids :: με τον Πάρη Παπαβασιλείο…

  3. Σάββατο πρωί με τη :: Δάφνη Καλογεροπούλ…

  4. :: Scripta Manent :: Rea and the crew

  5. :: Ambos Mundos :: Μάριος Ηλιόπουλος

  6. :: One to one :: με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡ…

  7. Αλέξανδρος --Μπρίκι -- Joker -- Faust …

  8. Los Pete-pete

  9. POLE POSITION

  10. Σίμος Κυπαρισσόπουλος - Ηθοποιός

 

..............................

ARTBOX

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο...

...

Read More

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα ...

...

Read More

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ...

...

Read More

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμ...

...

Read More

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση...

...

Read More

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»...

...

Read More

“Jack the Rimper”...

...

Read More

«ΝΕΑ ΕΔΑΦΗ» 50 ΕΛΛΗΝΕΣ NEOI KAI BΡABEY...

...

Read More

Stand up for......

...

Read More
Deluxe News Pro Module - модуль joomla Joomla

PETS IN ART

  pets in art  
   
:: Pet :: Life Cover Magazines
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015
article thumbnailΤα πρώτα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή είχαν εικονογραφημένα εξώφυλλα. Πλέον τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται συλλεκτικά και κάποια είναι ιδιαιτέρως σπάνια και δυσεύρετα.
More inPETS  
 

 

You must set at least a module in the position loves

contact

Keep in touch with us

You can use the following information to contact us if you wanna join us or anything need to communicate.

Katehaki Street N.Psihiko Athens.

YOU.png    INST.png    FACE.png    TWIT.png    GOO.png::