X

Σώμα και συναισθηματικό βάρος

 

a63cd9e38964634741a5a3fe89055308_L.jpg

 

Μιλάμε καθημερινά για τα συναισθήματα αλλά αν παρατηρήσουμε καλά είναι πως πολύ συχνά αναφερόμαστε σε αυτά σαν να αποτελούν ένα «τρίτο πρόσωπο» , κάτι ξένο δηλαδή και μακρινό από εμάς.

Το ότι πολλές φορές δεν έχουμε πλήρη συνείδηση της τρέχουσας συναισθηματικής μας εμπειρίας , αποτελεί ένα δείγμα του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει κατά κανόνα αποκοπεί από τα συναισθήματα του και δεν τους επιτρέπει να εισακουστούν και να εκφραστούν.

«Δεν αντέχω, πονάνε!» βγαίνει συνήθως από μέσα μας μια κραυγή αγανάκτησης και πόνου, καθώς δεν αντέχουμε το φορτίο τους και τείνουμε να τα προσεγγίζουμε μόνο με τη νοητική πλευρά του εαυτού μας. Έτσι οδηγούμαστε στο να θωρακίζουμε τον εαυτό μας και να μην του επιτρέπουμε να τα αισθανθεί και να τα συνειδητοποιήσει: τα κλειδώνουμε σε ένα «μπαούλο» και πετάμε τα κλειδιά μακριά (άρνηση) ή τα καταχωνιάζουμε σε ένα συρτάρι, ξεχνώντας την ύπαρξή τους (απώθηση).

Όμως τα συναισθήματα αυτά είναι δικά μας και τα νιώθουμε στο εδώ και τώρα. Τα συναισθήματα είναι μια ενέργεια, η οποία δεν εξαφανίζεται, αλλά μετουσιώνεται. Εμφανίζεται αρχικά ως μια εκδήλωση μιας κατάστασης την οποία βιώνουμε. Κι αν ,στη συνέχεια ,δεν την αφήσουμε να εκφραστεί αλλά την καταπιέσουμε, αυτή μεγενθύνεται τόσο, ώστε στο τέλος αρχίζει να κρυσταλλώνεται ως μια συμπαγής μάζα μέσα μας.

Τα αποτελέσματα αυτής της καταπίεσης εξωτερικεύονται και τα βλέπουμε καθημερινά στο πρόσωπο μας: ζαρώνουμε το μέτωπο μας, σφίγγουμε τα δόντια μας και τα χείλια μας, αντιστεκόμαστε. Όμως αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν σε λανθάνουσα μορφή, και να λειτουργούν ασυνείδητα : συμβαίνει συχνά να εκφράζονται σε ψυχοσωματικές ασθένειες ή να συνδέονται με δυσάρεστες καταστάσεις. Αν αποκόψουμε το συναίσθημα σε τι θα διαφέρουμε από ένα μηχάνημα; Στην ταινία « Ο Άνθρωπος των Δύο Αιώνων» ,ο Robin Williams υποδύεται ένα ρομπότ , το οποίο κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκτήσει τη μοναδική ικανότητα που το διαφοροποιεί από τους ανθρώπους, το να μπορεί να νιώθει.

Κι εμείς καταλήγουμε σχεδόν να κάνουμε το αντίθετο, να μην θέλουμε να νιώθουμε, να μην αφήνουμε τίποτα να περάσει μέσα μας .

Τα συναισθήματα και το σώμα μας ασφυκτιούν , διαμαρτύρονται και φωνάζουν: «θέλω να αναπνεύσω, να μοιραστώ ,να αγαπήσω, να κλάψω , να χαρώ!» άλλα ούτε και αυτό δεν τα αφήνουμε να κάνει τελικά: δεν ερχόμαστε σε επαφή, ενώ από την άλλη μεριά βάζουμε τον εγκέφαλο μας κυβερνήτη, τον οποίο έχουμε εκπαιδεύσει τόσο καλά, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον εαυτό μας να αισθανθεί.

Οδηγούμαστε έτσι σε παραπλανήσεις και σε διαστρεβλωμένες αντιλήψεις για τις καταστάσεις, τον εαυτό μας και τους άλλους. Έτσι κι αλλιώς ο άνθρωπος δεν είναι μόνο λογικό ον: είναι αριστερό και δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο μαζί, λογική και συναίσθημα-φαντασία-δημιουργικότητα σε συνεργασία και αλληλεπίδραση .

Απορρίπτοντας τα συναισθήματά μας είναι σα να αποκόπτουμε ένα πολύτιμο κομμάτι του εαυτού μας και αρνούμαστε τις δυνατότητές μας για αυτογνωσία , για ανάπτυξη και αποδοχή του είναι μας. Κάποιες στιγμές επιτρέπουμε σε μια ηλιαχτίδα χαράς να εισχωρήσει και ξαφνικά μεταμορφωνόμαστε.

Όσοι μας συναντούν μας λένε: «Τι έγινε; Λάμπεις!». Ακόμα κι εμείς κοιταζόμαστε στον καθρέπτη και νιώθουμε πιο όμορφοι .Και ναι, τελικά είμαστε πιο όμορφοι… Αλλά μετά από λίγο ξανακλείνουμε τα πάντα στο «μπαούλο» μας και πάλι τα ίδια! Έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία από μεγάλους φιλοσόφους για τα συναισθήματα και γραφτήκαν στη συνέχεια άλλα τόσα για να εξηγήσουν τα πρώτα , να εξηγήσουν δηλαδή νοητικά το τι είναι τα συναισθήματα, ενώ απλώς θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αφεθεί να νιώσει!

Διότι είναι άλλο η κατανόηση και άλλο η συνειδητοποίηση: η κατανόηση είναι μια νοητική διεργασία ενώ η συνειδητοποίηση είναι η συνεργασία του μυαλού και του σώματος. Ας αφήσουμε, λοιπόν, να έρθει σε αρμόνια το μυαλό με το σώμα. Μπορεί στην αρχή να βιώσουμε πόνο ,αλλά όταν κατανοηθούν τα βιώματα που τον προκαλούν, θα φύγει και μονό τότε μπορεί κάποιος να νιώσει ελεύθερος και ελαφρύτερος! Ας ανοίξουμε, λοιπόν, το μπαούλο μας και ας εξερευνήσουμε τους θησαυρούς που κρύβει μέσα του.

 

 

 

Φούκης Θεόφιλος   Σύμβουλος ψυχικής υγείας ::  Psychologias.gr

 

AT A GLANCE

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

More details
Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

More details
ΝΕΑ

ΝΕΑ " Νύχτες Πρεμιέρας"

More details
:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

More details
::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

More details
Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

More details
210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

More details
«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

More details

More article...

LIFE

ARTLIFE.png BEAUTY
PSYCHOLOGY
myth
travel
look around
zone

 

..............................

CITY HIGHLIGHTS

ON THE ROAD

..............................

DIALOGUES

Έφη Μαλτέζου

Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυναμική"

More details
  1. Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυ…

  2. :: Lovekids :: με τον Πάρη Παπαβασιλείο…

  3. Σάββατο πρωί με τη :: Δάφνη Καλογεροπούλ…

  4. :: Scripta Manent :: Rea and the crew

  5. :: Ambos Mundos :: Μάριος Ηλιόπουλος

  6. :: One to one :: με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡ…

  7. Αλέξανδρος --Μπρίκι -- Joker -- Faust …

  8. Los Pete-pete

  9. POLE POSITION

  10. Σίμος Κυπαρισσόπουλος - Ηθοποιός

 

..............................

ARTBOX

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο...

...

Read More

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα ...

...

Read More

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ...

...

Read More

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμ...

...

Read More

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση...

...

Read More

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»...

...

Read More

“Jack the Rimper”...

...

Read More

«ΝΕΑ ΕΔΑΦΗ» 50 ΕΛΛΗΝΕΣ NEOI KAI BΡABEY...

...

Read More

Stand up for......

...

Read More
Deluxe News Pro Module - модуль joomla Joomla

PETS IN ART

  pets in art  
   
:: Pet :: Life Cover Magazines
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015
article thumbnailΤα πρώτα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή είχαν εικονογραφημένα εξώφυλλα. Πλέον τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται συλλεκτικά και κάποια είναι ιδιαιτέρως σπάνια και δυσεύρετα.
More inPETS  
 

 

You must set at least a module in the position loves

contact

Keep in touch with us

You can use the following information to contact us if you wanna join us or anything need to communicate.

Katehaki Street N.Psihiko Athens.

YOU.png    INST.png    FACE.png    TWIT.png    GOO.png::