X

Ψυχοσωματικά προβλήματα

1c0ae2205709722b62e843abc0471a55_L.jpg

 

Φανταστείτε να υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες. Είναι πολύ ενοχλητικό και αποφασίζετε να βρείτε την αιτία για να απαλλαγείτε. Η πρώτη σκέψη που κάνουμε όλοι είναι να επισκεφτούμε έναν γιατρό. Πηγαίνουμε λοιπόν, πρώτα σε παθολόγο, να μας κάνει μια πρώτη εκτίμηση. Ο παθολόγος πιθανώς θα μας συστήσει μια σειρά εξετάσεων, καθώς οι πονοκέφαλοι μπορούν να έχουν ποικίλες αιτίες.

 

Κι εδώ υπεισέρχονται και άλλες ειδικότητες γιατρών: οφθαλμίατρος, για να εξετάσει μήπως το πρόβλημα προέρχεται από κάποια πάθηση των ματιών, ωτορινολαρυγγολόγος ,για να δει αν προέρχεται από τα αυτιά ή την περιοχή της μύτης, πνευμονολόγος, για να εξετάσει τους πνεύμονες, καρδιολόγος για την καρδιά, οδοντίατρος για την περιοχή της στοματικής κοιλότητας, ορθοπεδικός για να ελέγξει τη στάση του σώματος και φυσικά εξετάσεις αίματος και άλλες, για να εξακριβώσουμε όλα τα πιθανά αίτια.

Φυσικά, όλο αυτό το τρέξιμο και οι αλλεπάλληλες επισκέψεις σε γιατρούς και σε κλινικές μας εντείνει το άγχος και μας προκαλεί περαιτέρω εκνευρισμό, πράγμα που δε βοηθά καθόλου τους πονοκεφάλους μας, ίσα-ίσα που μπορεί να τους επιτείνει.

Όταν μάλιστα οι παραπάνω εξετάσεις βγαίνουν «καθαρές» και οι γιατροί δεν βρίσκουν κάποιο παθολογικό αίτιο, τότε αναρωτιόμαστε τί πραγματικά μας συμβαίνει τελικά.

Αυτά είναι τα λεγόμενα ψυχοσωματικά, γιατί αποτελούν ουσιαστικά μια αντανάκλαση της μάχης ή της ανισορροπίας που υπάρχει στον εσωτερικό, ψυχικό μας κόσμο. Το σώμα γίνεται ο φορέας μέσα από τον οποίον εκφράζονται κι εκδηλώνονται τα συναισθήματα που δεν αποδεχόμαστε και καταπιέζουμε: θλίψη, θυμός, οργή, ενοχές, οι συγκρούσεις που δεν έχουν επιλυθεί, η υποσυνείδητη λειτουργία μας, οι μη αποδεκτές πτυχές του εαυτού μας.

Τα αίτια των ψυχοσωματικών μπορεί να είναι ποικίλα. Έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής μας, το περιβάλλον μας, φυσικό και κοινωνικό, τα γεγονότα της ζωής μας, την ιδιοσυγκρασία μας, όπως το καθημερινό άγχος, η πίεση που νιώθουμε στην εργασία, στην οικογένειά μας και στους διάφορους κοινωνικούς μας ρόλους, καταστάσεις που απειλούν την εσωτερική μας ηρεμία και μας προκαλούν δυσαρέσκεια, πόνο, λύπη, θυμό, αγανάκτηση ή και άρνηση να αποδεχτούμε κάποιες καταστάσεις, οι πεσιμιστικές σκέψεις για τον εαυτό μας, η τάση να εστιαζόμαστε στο αρνητικό κομμάτι (μισοάδειο ποτήρι) και το ότι δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εκφραστεί.

Η εκδήλωση των ψυχοσωματικών διαταραχών μπορεί να πάρει διάφορες μορφές: δερματολογικές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές, καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα, γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις, άσθμα, διαταραχές ύπνου, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αυτοάνοσα νοσήματα, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, διαταραχές του έμμηνου κύκλου και του ουροποιητικού συστήματος, αυχενικοί πόνοι, πόνοι στη μέση και στη σπονδυλική στήλη, οσφυαλγίες.

Είναι χρήσιμο, αφού έχουμε κάνει όλα αυτά τα βήματα κι έχουμε αποκλείσει τυχόν παθολογικά αίτια, να επισκεφτούμε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, για να δούμε τι θέλει να μας μεταδώσει το σώμα μας μέσα από το συγκεκριμένο σύμπτωμα, καθώς ο άνθρωπος είναι μια ολότητα, καθώς ψυχή και σώμα λειτουργούν μαζί, ώστε να γίνει σύνθεση και να βρούμε την ολοκλήρωση και την ενότητα μας, όχι αποσπασματικά και διαιρετικά, όπως συνήθως κάνουμε. Το σώμα είναι ο προπομπός της ένωσής μας με τα υποσυνείδητα κομμάτια μας και την ξεχασμένη και άγνωστη πλευρά μας. Αν το ακούσουμε και το σεβαστούμε μπορεί να μας διαφωτίσει για διάφορα θέματα που επιζητούν την προσοχή και την επεξεργασία μας.

Στην περίπτωση των ψυχοσωματικών βοηθούν και κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, οι οποίες απαλύνουν τα συμπτώματα και συντελούν στην καλύτερη διαχείρισή τους.

 

 

Φούκης Θεόφιλος   Σύμβουλος ψυχικής υγείας ::  Psychologias.gr

 

 

AT A GLANCE

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

More details
Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

More details
ΝΕΑ

ΝΕΑ " Νύχτες Πρεμιέρας"

More details
:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

More details
::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

More details
Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

More details
210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

More details
«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

More details

More article...

LIFE

ARTLIFE.png BEAUTY
PSYCHOLOGY
myth
travel
look around
zone

 

..............................

CITY HIGHLIGHTS

ON THE ROAD

..............................

DIALOGUES

Έφη Μαλτέζου

Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυναμική"

More details
  1. Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυ…

  2. :: Lovekids :: με τον Πάρη Παπαβασιλείο…

  3. Σάββατο πρωί με τη :: Δάφνη Καλογεροπούλ…

  4. :: Scripta Manent :: Rea and the crew

  5. :: Ambos Mundos :: Μάριος Ηλιόπουλος

  6. :: One to one :: με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡ…

  7. Αλέξανδρος --Μπρίκι -- Joker -- Faust …

  8. Los Pete-pete

  9. POLE POSITION

  10. Σίμος Κυπαρισσόπουλος - Ηθοποιός

 

..............................

ARTBOX

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο...

...

Read More

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα ...

...

Read More

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ...

...

Read More

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμ...

...

Read More

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση...

...

Read More

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»...

...

Read More

“Jack the Rimper”...

...

Read More

«ΝΕΑ ΕΔΑΦΗ» 50 ΕΛΛΗΝΕΣ NEOI KAI BΡABEY...

...

Read More

Stand up for......

...

Read More
Deluxe News Pro Module - модуль joomla Joomla

PETS IN ART

  pets in art  
   
:: Pet :: Life Cover Magazines
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015
article thumbnailΤα πρώτα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή είχαν εικονογραφημένα εξώφυλλα. Πλέον τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται συλλεκτικά και κάποια είναι ιδιαιτέρως σπάνια και δυσεύρετα.
More inPETS  
 

 

You must set at least a module in the position loves

contact

Keep in touch with us

You can use the following information to contact us if you wanna join us or anything need to communicate.

Katehaki Street N.Psihiko Athens.

YOU.png    INST.png    FACE.png    TWIT.png    GOO.png::