X

H κατάθλιψη και οι επιπτώσεις της

feb4274796d93ff716e9650163a77fb8_L.jpg

 

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας εκφράζουν την ανησυχία τους μήπως έχουν κατάθλιψη, επειδή αισθάνονται εσωτερική λύπη, κόπωση κι αδυναμία. Όμως είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα πράγματα. Είναι φυσιολογικό με αυτά που συμβαίνουν σήμερα να έχουμε μια έντονη μελαγχολία κι ανησυχία, που μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα λύπης, αγανάκτησης, θυμού, απελπισίας.

 

Στη ζωή τυχαίνει να υπάρχουν περίοδοι που δεν έχουμε πολλή όρεξη και δεν είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και καταστάσεις που μας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα. Η λύπη είναι ένα από τα πλέον φυσιολογικά βασικά συναισθήματα κι ενεργοποιείται από μια αποτυχία, έναν χωρισμό, μια απώλεια, τη διάψευση των προσδοκιών μας κ.ά. και αποτελεί μια ρυθμιστική λειτουργία του οργανισμού, ώστε να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση κι αυτό ονομάζεται μελαγχολία.

Όταν όμως τα συμπτώματα διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα κι ενταθούν, σε σημείο που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και της καθημερινότητας, μιλάμε πλέον για κατάθλιψη, που είναι πλέον ασθένεια και όχι μια παροδική εκδήλωση του οργανισμού.

Οι επιπτώσεις της κατάθλιψης παρατηρούνται σε όλα τα επίπεδα, συναισθηματικό, σωματικό, νοητικό και κοινωνικό.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, υπάρχει δυσφορία, δηλαδή μια γενικότερη δυσάρεστη αίσθηση για τον εαυτό μας και τα πράγματα, ήδη με το που σηκωνόμαστε το πρωί και ξεκινάμε τη μέρα μας, που μπορεί να συνοδεύεται από θλίψη, απογοήτευση, απελπισία κι ανικανότητα να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές μας ασχολίες. Συχνά νιώθουμε παραίτηση, ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και ότι είμαστε ανήμποροι να σηκώσουμε το βάρος των καταστάσεων που μας παρουσιάζονται. Επίσης, μπορεί να μας διακατέχει έντονο άγχος που έχει σχέση με άλυτες εσωτερικές συγκρούσεις, οι οποίες ενδεχομένως μας προκαλούν κι έντονες ενοχές, αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, αίσθηση ανημπόριας κι αδυναμίας.

Στο σωματικό επίπεδο, η κατάθλιψη προκαλεί διαταραχές στον κύκλο ύπνου, υπνηλία ή αϋπνία. Δηλαδή, μπορεί ο ύπνος μας να μην είναι συνεχόμενος, να ξυπνάμε πολύ νωρίς και να μην μπορούμε να ξανακοιμηθούμε ή να κοιμόμαστε μέχρι αργά, να έχουμε έντονα όνειρα που μπορούν να μας δημιουργήσουν ταχυπαλμία κι εφίδρωση, διαταραχές στην όρεξη, υπερφαγία ή αφαγία, προτίμηση για γλυκά και λιπαρές τροφές, που έχουν ως αποτέλεσμα την αυξομείωση βάρους και μείωση της ενεργητικότητας. Έχει επίσης παρατηρηθεί πως άλλη μια επίπτωση της κατάθλιψης είναι η τάση προς τις ψυχοσωματικές ασθένειες.

Σε νοητικό επίπεδο, ελαττώνεται η προσοχή, η μνήμη, η ικανότητα μάθησης και η αντίληψη. Ξεχνάμε εύκολα, αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε, είμαστε απρόσεχτοι, δε συγκρατούμε πληροφορίες, αμελούμε καθήκοντα και υποχρεώσεις. Η σκέψη μας συχνά δαπανάται, ώστε να «χάνεται» και να μην συγκεντρώνεται. Συχνά κατηγορούμε τον εαυτό μας, δεν έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας, νιώθουμε ότι δεν έχουμε επιλογές ή εξωτερική βοήθεια και φέρνουμε μπροστά μας μια αδιέξοδη και πολύ δύσκολη, σχεδόν ανυπέρβλητη πραγματικότητα, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Γινόμαστε ηττοπαθείς και παραιτούμαστε από την προσπάθεια, καταβεβλημένοι από την ένταση, την υπερκόπωση και τη σύγχυση από τις δυσάρεστες σκέψεις μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις.

Σε κοινωνικό επίπεδο, παρατηρείται διαδοχική έκπτωση της λειτουργικότητάς μας, καθώς δεν αντλούμε πια ευχαρίστηση από το κοινωνικό μας έργο και τη δράση μας. Τείνουμε να απομονωνόμαστε, να μη μας ενδιαφέρουν τόσο πολύ οι ασχολίες που είχαμε πριν, οι παρέες, οι κοινωνικές συνευρέσεις, οι διασκεδάσεις. Υπάρχει ακόμα έλλειψη ικανοποίησης στην εργασία, στις προσωπικές και κοινωνικές μας σχέσεις, έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης, ανηδονία, αίσθημα κενού και απαξίωσης, αποξένωση.

Η κατάθλιψη με αυτά που βιώνουμε αυτήν την εποχή και στη χώρα που ζούμε είναι μια ασθένεια με αύξουσα άνοδο της συχνότητάς της σε όλες τις ηλικίες.

 

Φούκης Θεόφιλος   Σύμβουλος ψυχικής υγείας ::  Psychologias.gr

AT A GLANCE

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο

More details
Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα

More details
ΝΕΑ

ΝΕΑ " Νύχτες Πρεμιέρας"

More details
:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ ::

More details
::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

::ΜΕΘΟΔΟΣ ABRAMOVIC | AS ONE ::

More details
Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

More details
210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση στο Αρχείο ~

More details
«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»

More details

More article...

LIFE

ARTLIFE.png BEAUTY
PSYCHOLOGY
myth
travel
look around
zone

 

..............................

CITY HIGHLIGHTS

ON THE ROAD

..............................

DIALOGUES

Έφη Μαλτέζου

Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυναμική"

More details
  1. Έφη Μαλτέζου "Θετική, Αισιόδοξη, Δυ…

  2. :: Lovekids :: με τον Πάρη Παπαβασιλείο…

  3. Σάββατο πρωί με τη :: Δάφνη Καλογεροπούλ…

  4. :: Scripta Manent :: Rea and the crew

  5. :: Ambos Mundos :: Μάριος Ηλιόπουλος

  6. :: One to one :: με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡ…

  7. Αλέξανδρος --Μπρίκι -- Joker -- Faust …

  8. Los Pete-pete

  9. POLE POSITION

  10. Σίμος Κυπαρισσόπουλος - Ηθοποιός

 

..............................

ARTBOX

Μαγδαληνές Χωρίς Υπέρμαχο...

...

Read More

Carpe Diem ή Αδράξτε τη Μέρα ...

...

Read More

:: ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ...

...

Read More

Σήμερα στο Ζάπειο έκθεση για την Παγκόσμ...

...

Read More

210.000 οκάδες βαμβακιού ~ μια παράσταση...

...

Read More

«ΧΟΡΕΨΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΤΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΧΑΡΙΑ»...

...

Read More

“Jack the Rimper”...

...

Read More

«ΝΕΑ ΕΔΑΦΗ» 50 ΕΛΛΗΝΕΣ NEOI KAI BΡABEY...

...

Read More

Stand up for......

...

Read More
Deluxe News Pro Module - модуль joomla Joomla

PETS IN ART

  pets in art  
   
:: Pet :: Life Cover Magazines
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015
article thumbnailΤα πρώτα περιοδικά που κυκλοφόρησαν σε έντυπη μορφή είχαν εικονογραφημένα εξώφυλλα. Πλέον τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται συλλεκτικά και κάποια είναι ιδιαιτέρως σπάνια και δυσεύρετα.
More inPETS  
 

 

You must set at least a module in the position loves

contact

Keep in touch with us

You can use the following information to contact us if you wanna join us or anything need to communicate.

Katehaki Street N.Psihiko Athens.

YOU.png    INST.png    FACE.png    TWIT.png    GOO.png::